SYSTEMIC COMPETITIVENESS: USE OF TECHNOLOGY ON GROCERIES STORE OF TECATE, B. C., MEXICO

Authors

  • Teresa de Jesús Plazola Rivera Universidad Autónoma de Baja California
  • Verónica Guadalupe De la O Burrola Universidad Autónoma de Baja California
  • Luciano De la Rosa Gutiérrez Universidad Autónoma de Baja California

DOI:

https://doi.org/10.36825/RITI.06.12.018

Keywords:

Systemic Competitiveness, Grocery Stores, Existing Technology

Abstract

It presents the results of a study conducted in Tecate, B.C., Mexico, in the small retail sector, specifically in grocery stores. It is a quantitative, cross-sectional non-experimental study, with descriptive and correlational scope. The objective of evaluating the Existing Technology variable of the Systemic Competitiveness Model, from which levels of correlation are established with characterization variables such as the Antiquity of the business and the Academic level of the owner, applying the Chi-square. The results stand out in which most of the respondents indicated that they do not have the technology to carry out their daily activities in the business. With respect to the correlations, it was determined that the variable Antiquity of the business is not decisive for them to strive to have technology, however, the variable Academic level of the owner resulted with values that show a strong relationship.

References

CEMDI. (2018). Tecate en cifras. Centro Metropolitano de Información Económica y Empresarial. Recuperado de: https://cemdi.org.mx/sitio/estadisticas_por_tema.aspx

INEGI. (2015). Censos económicos 2014. Resultados definitivos. CDMX: Instituto Nacional de Informática, Geografía y Estadística.

DENUE, D. E. (2018). Número de establecimientos, microempresas, en Tecate, B. C. Recuperado de: http://www.inegi.org.mx/: http://www.beta.inegi.org.mx/app/mapa/denue/default.aspx

Molina, D., Sánchez, A.-R. (2016). Factores de Competitividad Orientados a la pequeña y mediana empresa (PyME) en Latinoamérica: Revisión de la literatura. Revista San Gregorio, (15), 104-111.

Porter, M. (2009). Ser competitivo, edición actualizada y aumentada. Barcelona: Deuso, S. A. Ediciones.

Pat, V., Caaml, I., Ávila, J. (2009). Análisis de los niveles y enfoques de la competitividad. Revista Textual (53), 63-76.

Saavedra García, M. L., Milla Toro, S. O., Tapia Sánchez, B. (2013). Determinación de la competitividad de la PYME en el nivel micro: El caso de del Distrito Federal, México. FAEDPYME International Review (FIR), 2 (4), 18-32.

Lombana, J., Rozas, S. (2009). Marco analítico de la competitividad. Fundamentos para el estudio de la competitividad regional. Pensamiento y gestión, 26, 1-38.

Labarca, N. (2007). Consideraciones teóricas de la competitividad emrpesarial. Revista Omnia, 13 (2), 158-184.

Hernández, R. A. (2001). Elementos de competitividad sistémica de las pequeñas y medianas empresas (PYME) del Istmo Centroamericano. Serie Estudios y perspectivas. México, D. F.: Naciones Unidas. Recuperado de: https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/4972/1/S0111978_es.pdf

Delgado Aranda, M. A., de Paula Pinto, J. S. (2015). Empresa y tecnologías de la información. Revista Iberoamericana de Ciencia, Tecnología y Sociedad, 10 (29), 147-171.

Aragón Sánchez, A., Rubio Bañon, A. (2002). Factores explicativos del éxito competitivo: el caso de las PyMEs del Estado de Veracruz. Cuadernos de gestión (216), 49-64. doi: http://dx.doi.org/10.22201/fca.24488410e.2005.568

Gutiérrez-Diez, C., Sapién-Aguilar, A., Piñón-Howlet, L. (2013). Desempeño organizacional de microempresas en México. European Scientific Journal, 9 (28), 102-112.

Gómez, A., Góngora, G., López, R. (2012). Efectos de la estrategia y la posición tecnológica en el rendimiento de la PYME manufacturera. Un estudio empírico en empresas mexicanas. Faed PyME International Rewiew, 1 (2), 28-39.

Published

2018-12-27

How to Cite

Plazola Rivera, T. de J., De la O Burrola, V. G., & De la Rosa Gutiérrez, L. (2018). SYSTEMIC COMPETITIVENESS: USE OF TECHNOLOGY ON GROCERIES STORE OF TECATE, B. C., MEXICO. Revista De Investigación En Tecnologías De La Información, 6(12), 122–127. https://doi.org/10.36825/RITI.06.12.018